Jakie rodzaje pizzy możesz dostać w pizzeriach w Brzegu Dolnym?
Pizza rzymska
To rodzaj pizzy charakteryzujący się chrupiącym ciastem i większą ilością dodatków. Najczęściej są to: świeże zioła, szynka parmeńska, pieczarki, oliwki, mozzarella, pomidory. Podczas wyrabiania ciasta dodaje się mniejszą ilość wody i odrobinę tłuszczu. Ten rodzaj pizzy wypieka się w nieco niższej temperaturze, w 350 stopniach, w czasie około 3 minut. Na pewno znajdziesz ją w pizzeriach w Brzegu Dolnym.
To warto wiedzieć
Pizza sycylijska
Pizza ta występuje pod postacią puszystego, wyrośniętego placka. Na początku jej istnienia był to posiłek spożywany głównie przez robotników. Najczęściej nie znajdziemy na niej sosu pomidorowego, choć czasami jest on dodawany. Dodatkami do niej są: cebula, karczochy, filety z sardeli, ser, pesto, oregano, które zapieka się w cieście. Zobacz, w których pizzeriach w Brzegu Dolnym jest podawana.
Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Brzegu Dolnym, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie pizzerie w Brzegu Dolnym
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Pizza i jej historia
Historia pizzy ma swoje początki w Neapolu i sięga XVIII wieku. Wtedy powstały pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których podawano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to upodobał sobie szczególnie król Ferdynand I, który jeszcze bardziej je spopularyzował. Jego następca wprowadził przysmak na dwór.
Legenda głosi, iż pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku jeden z szefów kuchni podał jej nowość, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Wprawiło to królową w zachwyt i zaczęto ją tak nazywać.
Moda na ten przysmak obecna była jedynie w granicach Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, robotnicy przenieśli ją również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria powstała w 1905 roku. W pozostałych regionach Włoch pizza stała się modna dopiero po II wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przywieziono pomysł powstania pierwszej pizzerii w Polsce.
W dzisiejszych czasach to jedno z popularniejszych miejsc, do którego wybieramy się w wolnym czasie, w przerwie na lunch. Może masz swoją ulubioną pizzerię w Brzegu Dolnym. Jeśli jeszcze nie, to zajrzyj do katalogu firm i odkrywaj nowe miejsca. Sprawdź, które z nich warto polecić znajomym.
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?