MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Po smażeniu wylewasz olej do zlewu lub do toalety? To błąd....
fot. Getty Images

Nie wylewaj oleju po smażeniu pączków do zlewu. Szkodzisz sobie i innym. Gdzie wyrzucać kłopotliwe odpady?

Po smażeniu wylewasz olej do zlewu lub do toalety? To błąd. Możemy w ten sposób zaszkodzić domowej kanalizacji na tyle, że skończy się to kosztownym remontem.

W niższych temperaturach olej tężeje i zapycha rury. Wlewanie do nich tłuszczów kuchennych prowadzi do wytwarzania się na nich niebezpiecznego osadu, który może doprowadzić do zatykania się i pękania, a w konsekwencji zalania całego mieszkania – przestrzegają Wodociągi i Kanalizacja Szydłowiec.


WiK dodaje również, że „tłuszcz wylany do kanalizacji, szczególnie jeśli na swojej drodze napotka inne zapychające odpady, np. chusteczki nawilżające, tworzy tzw. góry tłuszczowe. Z czasem ta góra tłuszczowa obrasta w kolejne warstwy i taki cuchnący twór może zablokować kanalizację, a potem wypchnąć ścieki na ulicę”.

Przesmażony olej powinniśmy zlewać do słoika lub butelki, a kiedy wypełnimy je w całości – oddajemy taki zużyty olej do lokalnego PSZOK-u lub do pojemnika na resztki/odpady zmieszane, ale warto sprawdzić to na stronie gminy, w której mieszkamy.

Zobacz również

Zabójstwa sprzed lat. Cztery ofiary powiązano z seryjnym gwałcicielem

Zabójstwa sprzed lat. Cztery ofiary powiązano z seryjnym gwałcicielem

Zobacz, co działo się na Kampusie PB pierwszego dnia Juwenaliów

NOWE
Zobacz, co działo się na Kampusie PB pierwszego dnia Juwenaliów

Polecamy

Zdrowa i kolorowa sałatka z młodych ziemniaków. Najlepsza do grilla

Zdrowa i kolorowa sałatka z młodych ziemniaków. Najlepsza do grilla

Google będzie wiedziało o zhakowaniu twojego telefonu przed tobą

Google będzie wiedziało o zhakowaniu twojego telefonu przed tobą

Serial Tomb Raider od Amazon powstaje! Zobacz, co już wiemy na temat adaptacji

Serial Tomb Raider od Amazon powstaje! Zobacz, co już wiemy na temat adaptacji