3 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Kiszone buraki, wyciskany z nich sok, a także intensywnie...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1f/cd/5db86b8e82fad_o_large.jpg)
fot. anetagu/123RF
Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha
Zakwas buraczany i sok z kiszonych buraków
Kiszone buraki, wyciskany z nich sok, a także intensywnie zabarwiona zalewa solankowa nazywana zakwasem to równie cenne źródło zarówno dobroczynnych bakterii mlekowych, jak i buraczanych antyoksydantów. Buraki kisi się na surowo z dodatkiem czosnku, a najczęściej też ziela angielskiego liści laurowych, po zalaniu soloną wodą i dodaniu startera – może pochodzić z kiszonych buraków, ale także innych warzyw, np. ogórków, kapusty czy selera. Fermentowane buraki działają krwiotwórczo, wspomagają trawienie, pobudzają perystaltykę jelit i wspomagają odtruwanie organizmu z toksyn.