MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Melon w 90 proc. składa się z wody, a resztę stanowią...
fot. Julia Gusterina/Getty Images

Najlepsze orzeźwiające koktajle na lato. Te napoje ochłodzą i nawodnią organizm w upał. Zobacz proste przepisy na smoothie warzywno-owocowe

Orzeźwiający koktajl z melonem i siemieniem lnianym

Melon w 90 proc. składa się z wody, a resztę stanowią związki mineralne, witaminy i antyoksydanty, w tym kwas askorbinowy (witamina C), który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu krążenia i odpornościowego. Dodatkowo owoc ten pomaga obniżać ciśnienie tętnicze, reguluje stężenie cukru, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry. Natomiast siemię lniane to źródło łatwo przyswajalnego białka i substancji śluzowych, które wykazują działanie łagodzące i osłonowe na śluzówkę przewodu pokarmowego. Dodatkowo siemię lniane zmniejsza ryzyko rozwoju raka piersi i prostaty.

Składniki:

• 250 g melona żółtego lub miodowego bez pestek,
• sok z jednej cytryny,
• 100 ml wody mineralnej gazowanej lub niegazowanej,
• łyżeczka mielonego siemienia lnianego,
• kilka listków mięty.

Przygotowanie: melona należy zblendować, a następnie dodać resztę składników i całość wymieszać. W razie potrzeby można również dodać kilka kostek lodu.

Zobacz również

Jak bezpiecznie wybrać petsittera dla swojego zwierzaka?
Materiał informacyjny

Jak bezpiecznie wybrać petsittera dla swojego zwierzaka?

Spaliła się śmieciarka na granicy powiatów

Spaliła się śmieciarka na granicy powiatów

Polecamy

Tani, domowy sposób mojej babci na gładką skórę. Pielęgnuje i leczy. Na wysypkę i AZS

Tani, domowy sposób mojej babci na gładką skórę. Pielęgnuje i leczy. Na wysypkę i AZS

Ten delikatny gulasz cię zachwyci. Sprawdź przepis na tradycyjny obiad z mięsem

Ten delikatny gulasz cię zachwyci. Sprawdź przepis na tradycyjny obiad z mięsem

Ten dip czosnkowy zawsze robi furorę. Podaję go na grilla, do mięs, warzyw i chleba

HIT DNIA
Ten dip czosnkowy zawsze robi furorę. Podaję go na grilla, do mięs, warzyw i chleba