W skrócie
Chleb z ziarnami to zdrowa alternatywa wobec tradycyjnego bochenka. Wybór orzechów i ziaren jest dowolny. Do chleba nie dodaję mąki, ale zamieniam je na zmielone na proszek orzechy laskowe i migdały. Jeśli macie orzechy włoskie, to również świetnie sprawdzą się do zrobienia chleba. Szczególnie suszona wiśnia, żurawina lub śliwka idealnie współgra ze smakiem bakalii. Do wypieku nie daję cukru, ale korzystam z suszonych wiśni, które nadają chlebowi słodyczy. Z powodzeniem możesz wykorzystywać w formie słodzika suszoną żurawinę lub suszone śliwki. Gdy chcę dodać wypiekowi odświętnego aromatu, to doprawiam go szczyptą cynamonu i imbiru.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania chleba z ziarnami
Chleb z ziarnami – przepis na zdrowy wypiek
Liczba porcji: na 12 porcji (1 keksówka).
Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut, w tym godzina pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 jajka,
- 80 g orzechów laskowych,
- 60 g migdałów,
- 50 g białego sezamu,
- 90 g pestek słonecznika,
- 100 g ziaren lnu,
- 80 g pestek dyni,
- 50 g suszonych wiśni,
- 5 ml oleju rzepakowego,
- 3 g soli.
Jak zrobić chleb z ziarnami?
Sposób przygotowania:
- Keksówkę o wymiarach 25 cm x 12 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Następnie posmarowałam olejem rzepakowym.
- Piekarnik nastawiłam do rozgrzania na 160° Celsjusza.
- Orzechy laskowe i migdały włożyłam do blendera z ostrzem w kształcie litery S. Następnie rozdrabniałam przez 5 sekund do uzyskania mąki orzechowej.
- Orzechy przesypałam do miski i dodałam odmierzone pozostałe składniki.
- Jajka rozmieszałam w szklanej misce i dodałam do orzechów z ziarnami.
- Masę na chleb z ziarnami przelałam do przygotowanej wcześniej foremki i piekłam w nagrzanym piekarniku przez 60 minut.
- Po upieczeniu chleba z ziarnami odstawiłam go na kratkę do całkowitego wystudzenia bez wyjmowania z keksówki. Dzięki temu nie będzie się kruszył po upieczeniu.
Chleb z ziarnami bez mąki i cukru
Taki chleb to świetne urozmaicenie w codziennej diecie. Dzięki wysokiej zawartości błonnika i białka nasyci na długo. Można robić na nim kanapki tak jak z tradycyjnego bochenka. Taki chlebek może być też świetną propozycją na podwieczorek, gdy podasz go z twarogiem lub masłem orzechowym.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?