1 z 8
Następne
8 pomysłów na desery z alkoholem [PROSTE PRZEPISY]
LODY Z ALKOHOLEM
Lody alkoholowe mrożą się dwa razy dłużej niż zwykłe owocowe czy jogurtowe. Jednak po zamrożeniu wydają się działać bardziej niż zwykły drink zrobiony z tej samej objętości. Warto robić je w foremkach o mniejszej objętości, bo szybciej się topią i mocno uderzają do głowy. Możliwości smakowych jest mnóstwo. Lody da się zrobić z każdego alkoholu, a dodatkowo można łączyć je z różnymi dodatkami np. z owocami. Proporcje składników są takie same jak w przepisie na drinki, np. świeże owoce, sok z cytryny i tequila. Świetnie smakuje połączenie czarnej porzeczki z likierem cassis. Lody na patyku o smaku malinowego mohito Składniki
- 1 i 1/2 filiżanki świeżych lub mrożonych malin
- 1/2 filiżanki świeżego soku z limonki
- 1/2 filiżanki rumu
- 1/2 filiżanki wody
- 3 filiżanki syropu ( w stosunku 2:1 cukru i wody)
- Kilka skórek pomarańczowych
- 20-25 dużych listków mięty